PRIMARIA COMUNEI CUZAPLAC

Judetul Salaj

PREZENTARE LOCALA

    ASEZARE  GEOGRAFICA
                                                                                               
    Comuna Cuzaplac ocupa o suprafata de 109.14  km si este situata in partea de sud a Judetului Salaj, la hotar cu Judetul Cluj.
    Comuna Cuzaplac are in componenta sa 8 sate: satul Cuzaplac, cu o asezare centrala fata de celelalte sate, este resedinta comunei si satele Cublesu, Galaseni, Mierta, Petrindu Ruginoasa, Stoboru,Tamasa, avand ca vecini comunele Zimbor,Agrij, Sinmihaiu Almasului, Buciumi si Almasu din Judetul Salaj si comunele Aghiresu, Girbau si Sinpaul din Judetul Cluj.
    Din punct de vedere geografic, comuna Cuzaplac este situata in depresiunea Almasu- Agrij, subdiviziune a Podisului Somesan , iar hidografic este  situata  in bazinul mijlociu al  vaii Almasului, afluent al raului Somes.

    SCURT ISTORIC

    In forma sa actuala, comuna Cuzaplac exista din anul 1968, odata cu reorganizarea administrativ- teritoriala. Pana atunci, satele din actuala comuna au fost grupate in trei comune: comuna Cuzaplac cu satele Cuzaplac si Mierta; comuna Petrindu cu satele Galaseni, Petrindu si Tamasa; comuna Ruginoasa cu satele Cublesu, Ruginoasa si Stoboru.
    Istoria acestui stravechi tinut romanesc se pierde in negura vremurilor, ea fiind o parte integranta din multimilenara istorie a existentei poporului roman.
    Datorita conditiilor naturale prielnice pe care le-au oferit dintotdeauna aceste locuri, omul a locuit aici din timpurile preistorice.
    Urmele materiale descoperite pe raza comunei, atesta prezenta omului inca din epoca de piatra, fapt demonstrat de descoperirea in hotarul satului Galaseni, in anul 1974, a unui topor de piatra, slefuit, depus la Muzeul de Istorie si Arta din Municipiul  Zalau.
    Epoca bronzului este atestata pe aceste locuri de descoperirea, in anul 1970, in hotarul satului Stoboru a trei sabii de bronz, care au fost predate Muzeului de Istorie a Transilvaniei.
    Prezenta autohtonilor daci  pe aceste meleaguri  este dovedita de asezarea dacica de la Petrindu si de tezaurul de tetradrahme thasiene de tip Dionysos- Herakles descoperite in hotarul  satului Petrindu in anul 1972, tezaur din care au fost recuperate 25 monede de argint, dar si de asezarea dacica de la Aghiresu - Ruginoasa, situata la o distanta de circa 4 km. sud, sud - est de satul Ruginoasa, pe un mic deal impadurit numit de localnici “La stoguri”.
    Descoperirea in secolul trecut, la est de satul Cuzaplac a unei zidarii romane, tigla si caramizi stampilate, urmele vechiului drum de la Cluj-Napoca la Zalau, a carui ramificatie urma valea Cublesului spre Cuzaplac, urmele caruia fiind   vizibile si astazi, dovedesc prezenta romanilor pe aceste locuri.
    Datele intemeierii satelor comunei se pierd in negura vremii, dar atestarea documentara, sub diferite denumiri, incepe in:
  • anul 1219 cu satul Cuzaplac,
  • 1320 satul Cublesu,
  • 1341 satul Tamasa,
  • 1370 satul Petrindu,
  • 1434 satul Mierta,
  • 1521 satele Ruginoasa si Stoboru,
  • iar satul Galaseni din anul 1523.