PRIMARIA COMUNEI CUZAPLAC

Judetul Salaj

EDUCATIE

    Procesul de invatamant se desfasoara in cadrul scolii gimnaziale din satul Cuzaplac si in scolile cu clasele I - IV din satele Mierta, Tamasa si Petrindu, iar invatamantul prescolar in cadrul gradinitelor pentru copii din satele Cuzaplac, Petrindu si Tamasa, care sunt incadrate cu un numar corespunzator de cadre didactic si functioneaza in cladiri bine intretinute, dotate cu instalatii electrice si alimentare cu apa potabila, iar la Scoala Gimnaziala Cuzaplac cu incalzire centrala prin centrala proprie.
    Transportul elevilor se asigura cu un microbuz pentru transport scolar.
    In cursul acestui an la Scoala Gimnaziala Cuzaplac se vor efectua lucrari de reparatii capitale in suma de 100.000 lei, suma acordata de Guvernul Romaniei.
    Pe raza comunei sunt functionale in prezent un numar de 7 camine culturale, intretinute in mod corespunzator - mai putin cel din satul Cublesu la care mai trebuie  efectuate unele lucrari de reparatii - dotate cu instalatie electrica, iar in cele din satele Cuzaplac, Tamasa, Petrindu si Galaseni cu alimentare cu apa si bucatarii pentru prepararea alimentelor la diferite ocazii (satele Cuzaplac, Petrindu si Tamasa)
    Activitatea de educatie prin carte se realizeaza in cadrul bibliotecii publice din satul Cuzaplac, dotata cu peste 9.500 volume si amplasata intr-un spatiu corespunzator.
    Unitatile de cultura sunt incadrate cu un director de camin cultural si un bibliotecar.
    Cultele religioase din comuna isi desfasoara activitatea in cele 8 biserici ortodoxe, 2 biserici reformate si 3 biserici baptiste, fiind deservite de 7 preoti.

    Pentru prevenirea abandonului scolar si asigurarea unor conditii mai bune de crestere si educare a copiilor aflati in dificultate, in localitatea Petrindu a fost infiintat un centru de zi, unde un numar de pana la 20 de copii au asigurate conditii deosebite pentru efectuarea temelor, de o dotare corespunzatoare si unde se asigura masa de pranz si cina copiilor. In acest centru exista ca personal angajat un bucatar si 2 instructori de educatie, iar copii sunt ajutati in efectuarea temelor si de catre cadre didactice, pe baza de voluntariat.